Kemal Başar Buhara’dan Türk Cumhuriyetlerine açılıyor
Avrupa’da yabancı sanatçıları yöneterek 1990’lı yıllardan itibaren pek çok eser sahneye koymuş, yabancı festivallere danışmanlık yapmış, Avrupa’dan Güney Kore’ye seminerler vermiş, atölyeler yönetmiş olan, onlarca ödülün yanı sıra içinde olduğumuz 2024’de yaşam boyu onur ödülü ve Üstün Akmen özel ödülüne de layık bulunmuş olan uluslararası yönetmen Kemal Başar, Türk Cumhuriyetleri’nde yöneteceği eserlerden ilki olarak Özbekistan’ın Buhara kentinde, Buhara Dram, Müzik ve Dans Tiyatrosu’nda Tuncer Cücenoğlu’nun Helikopter adlı eserini Haziran ve Temmuz 2024’de Buhara’da yapacağı çalışmalarla sahneliyor. Yönetmen, bu süre zarfında Taşkent ve Semerkant’ta da sanat insanları ve yöneticilerle çeşitli temaslarda bulunacak.
Buhara’nın başlangıç olarak seçilmesi, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri ve İpek Yolu’nun önemli bir durağı olmasının yanı sıra bugün İslamiyetin de Mekke ve Küdüs’ten sonra 3. kutsal kenti olarak kabul edilmesi, Türk geleneğinin hala yaşanır ve yaşatılır olmasından kaynaklanıyor.
Özbek oyuncu ve teknik elemanlara çağdaş dünya tiyatrosu seviyesine çıkabilmeleri için özgüven de aşılayacak olan proje, Özbekistan Kültür Bakanlığı’nın himayesinde ve Özbekistan Tiyatro Birliği Başkanı Aybek Veysaloglu Kopadze’nin koordinasyonuyla yapılıyor.
Diğer Türk Cumhuriyetleri ile de ilişkiler içinde olan Başar, yaptığı, yapacağı toplantılar, görüşmeler ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan’da da benzer projeleri hayata geçirerek Türk dünyasının kültür ve sanat yoluyla bir arada olmasına değerli bir katkı sunmayı, Türk Cumhuriyetleri sanatçılarına özgüven aşılamayı, çağdaş tiyatro konusunda geliştirmeyi ve en önemlisi, bu eserleri Batı’ya taşıyarak Türk gelenek ve sanatının gücünü kabul ettirmeyi, öncelikle ülkemizin, sonra diğer Türk Cumhuriyetleri’nin olumlu yönde tanıtımına katkı sunmayı hedefliyor.
Bu çalışmasından hemen sonra, yine Temmuz ayında Güney Kore Tiyatro Birliği’nin davetlisi olarak Yongin ve Seul’e gidecek olan Kemal Başar, iki kentte vereceği “Geleneği Korumak” başlıklı seminerlerinde Türk geleneğini, çağdaş tiyatroya yansımalarını ve geleneksel tiyatromuz olan Orta Oyunu’nu dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen katılımcılara anlatacak. Yönetmenin kaleme aldığı yazı, 3 dilde basılacak olan bir kitapta da yer alacak.